GOJU-RYU

GOJU-RYU - ISTORIC INTERNATIONAL

“ Totul in univers respira in afara putere, iar in interior blandete”

Lasand deoparte controversele privitoare la suprematia valorica sau numerica a unui stil sau altul de karate, in Romania putem afima cu certitudine ca existenta si dezvoltarea unei scoli sau asociatii depinde de minimum trei conditii cumulative: informatie de calitate si de ultima ora, colaborare stransa cu organismele internationale de pestigiu si o munca eficace si permanenta.

Despre stilul Goju-Ryu se spune ca a incoltit in China, a crescut in Okinawa si a ajuns la maturitate in Japonia.

Cei mai renumiti din seria intemeietorilor acestui stil au fost Chojun Miyagi si Gogen Yamaguchi.

Fiul unui om bogat de afaceri, Chojun Miyagi s-a nascut la 25 aprilie 1888 in orasul Naha din insula Okinawa si a inceput studiul in karate la varsta de 9 ani, cu Maestrul Konryo Higashiona.

Supus maestrului sau, Miyagi a trecut prin lungi si grele perioade de antrenament. Dupa moartea lui Higashiona (1910), Miyagi a plecat in China in provincia Fukien unde a studiat ca si profesorul sau formele de box chinezesc. Prin imbinarea a doua sisteme de antrenament, pe de o parte forma “tare”, aspra reprezentand aspectul exterior al Shaolinului, iar pe de alta parte forma “moale”, circulara, a ramurei Pakua si stilului Naha Te, a dat la iveala un nou stil.

In anul 1929, Chojun Miyagi a numit acest stil Goju-Ryu intelegand prin aceasta imbinarea armonioasa a fortei cu supletea, a asprimii cu blandetea. “ Totul in univers respira in afara putere iar in interior blandete”.

Miyagi a studiat in continuare multi ani si cand reputatia sa in karate a ajuns imensa a constatat ca aceasta s-a datorat metodei strict organizate de invatare a karate-ului pe care a inceput s-o introduca in scoli. El a dezvoltat KATA SANCHIN aratand aspectul tare in Goju si a creat KATA TENSHO pentru aspectul moale, suplu.

Chojun Miyagi a fost un om deosebit de energic si foarte modest traind toata viata in spiritul invataturilor si principiilor artelor martiale. A murit in Okinawa la 8 octombrie 1953.

Succesorul sau Gogen Yamaguchi s-a nascut la 20 ianuarie 1909 in orasul Kagashima din sudul provinciei Kyushu. Inca de tanar a fost interesat de arte martiale practicand KENDO in cursurile primare.

A inceput studiul karate-ului cu dl. Maruta, un dulgher din Okinawa. Maruta era un practicant de Goju care l-a atras pe tanarul Yamaguchi, doritor de antrenamente tari.

In timpul anilor de studentie, Yamaguchi a infiintat primul club de karate la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto.

Curand Clubul a devenit faimos in oras datorita antrenamentelor in forta si exercitiilor aspre de respiratie. In acel timp oamenii practicau exercitii de KATA si YAKUSAKU KUMITE organizand meciuri in secret pentru a nu-si divulga tehnicile.

De numele lui Yamaguchi este legata crearea primului regulament de Kumite, ce stabileste regulile care decid invingatorul, o parte din aceste reguli regasindu-se sub o forma sau alta in regulamentele actuale.

In 1931 a fost prezentat maestrului Miyagi Chojun. Aceasta intalnire va avea un efect profound asupra conceptiei lui Yamaguchi despre karate si in curand va fi numit succesorul maestrului Miyagi Chojun.

Supranumit “Pisica” datorita stilului sau de lupta si a pozitiei sale preferate (Neko-ashi-dachi), Yamaguchi a luptat in mai multe razboaie purtate de japonezi. Tehnica sa de lupta a facut ravagii in Manciuria si Mongolia unde a si cazut prizonier. A participat la spargerea miscarilor procomuniste din China. Se povesteste ca intr-unul dintre razboaie, cazand prizonier, a fost condamnat la moarte impreuna cu alti camarazi. Spre a-si satisface pofta de sange si pentru a se amuza, cei care organizau executiile (se pare ca ar fi fost vorba de coreeni) obisnuiau sa-i arunce pe prizonieri intr-o groapa cu animale salbatice.

Lui Yamaguchi i-a cazut la sorti un tigru. In clipa in care fiara s-a napustit pentru a-si infuleca “ pranzul” Yamaguchi (care nu era deloc de accord cu acest comportament violent) l-a intampinat inca din aer cu o fulgerataore lovitura de picior dupa care i-a aplicat o lovitura de picior dupa care fara nici o retinere i-a aplicat o lovitura (nukite) cu varful mainii prin gura deschisa spargandu-i gatul. Tigrul a murit sufocat in propriul sange fara a mai apuca macar sa-l zgarie pe Yamaguchi.

In fata soldatilor consternati de un asemenea curaj, sefii lagarului l-au gratiat pe prizonier. In schimb l-au obligat sa le antreneze oamenii.

Dupa intoarcerea in Japonia, Yamaguchi a continuat munca pentru afirmarea stilului Goju.

Sub conducerea sa in anul 1964, a luat fiinta International Karate Do Goju-Kai Association (I.K.G.A). Aceasta organizatie a devenit foarte populara in Japonia iar in lume cuprinde 65 de tari in care se studiaza Goju-Kai Karate.

Maestrul Yamaguchi uneste apoi mai multe scoli de karate avand ca rezultat infiintarea a “The Federation of All Japan Karate-do Organization”

El va introduce in Goju, Kata Taikyoku, ca forma de antrenament pentru prepararea elevilor in vederea trecerii la Kata superioare.

Incorporand ulterior metode de Yoga si Shinto in Goju Kai s-a creat stilul Goju Shinte.

Acelasi maestru va dezvolta si mai mult respiratia tip ibuki pentru intarirea musculaturii organelor interne:

Ulterior “The Kokusai Budo Reumei” si “The International Martial Arts Federation in Japan” prin presedintele sau, Printul Higashikuni din Familia Imperiala, il va numi pe Yamaguchi, Shihan (Maestrul) al tuturor organizatiilor de karate din Japonia.

 

Cluburi afiliate la Departamentul de Karate Goju-Ryu
       
  Denumire Anul afilierii Localitate
1 AS. C.S. GOJU-KAI KARATE ROMANIA  afiliat in anul 2002 BUCURESTI
2 ASOCIATIA CLUBUL CONTACT BUCURESTI afiliat in anul 2001 BUCURESTI
3 C.S. AL ARMATEI STEAUA BUCURESTI afiliat in anul 2001 BUCURESTI
4 C.S. ITALO afiliat in anul 2002 BUCURESTI
5 ASOC. CLUB SPORTIV EUROPA afiliat in anul 2009 BUCURESTI
6 ASOCIATIA CLUB IMPACT KARATE afiliat in anul 2009 BUCURESTI
7 ASOCIATIA TORA SPORT CLUB afiliat in anul 2008 TARGOVISTE
8 ASOCIATIA SPORTIVA CLUB HELMAR 54 afiliat in anul 2001 MAGURELE
9 ASOCIATIA SPORT CLUB MAGURELE afiliat in anul 2009 MAGURELE
10 C.S. YING-LONG SPORT CENTER
afiliat in anul 2001 ORSOVA
11 ACS HINODE BUCURESTI afiliat in anul 2011 BUCURESTI
12 ACS ARSENAL KARATE BUCURESTI afiliat in anul 2011 BUCURESTI
13 C.S. FAIR PLAY SLOBOZIA afiliat in anul 2011 SLOBOZIA
14 ACS LUCA'S KARATE BUCURESTI afiliat in anul 2011 BUCURESTI
15 C.S. TRIADA BUCURESTI afiliat in anul 2011 BUCURESTI
16
CS RAPID BUCURESTI afiliat in anul 2013 BUCURESTI
17
ACS SATURN afiliat in anul 2014 BUCURESTI
18 ACS PERIS afiliat in anul 2014 ILFOV
19 ACS GOLDEN DOJO afiliat in anul 2014 BUCURESTI
20
CS SHINDO afiliat in anul 2015 BUCURESTI
21 ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV COBRA KARATE BUCURESTI afiliat in anul 2015 BUCURESTI
22 ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV KIDDO afiliat in anul 2015 BUCURESTI
23 ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV CHAMPIONS DOJO afiliat in anul 2015 BUCURESTI
24 ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV ORASENESC VIITORUL PANTELIMON afiliat in anul 2015 BUCURESTI
25 ASOCIATIA CLUB SPORTIV „AKYNO” afiliat in anul 2015 BUCURESTI
26 ACS KARATE RAPID afiliat in anul 2016 BUCURESTI
27
ASOCIATIA CLUB SPORTIV OPTIMUS PRIME
afiliat in anul 2016 BUCURESTI
28
CLUBUL SPORTIV VICTORIA TANDAREI
afiliat in anul 2017
IALOMITA
29
ACS CORBEANCA afiliat in anul 2017 ILFOV
30
CLUBUL SPORTIV ORASENESC VOLUNTARI 2005 afiliat in anul 2018 ILFOV