WADO-RYU

WADO-RYU - ISTORIC INTERNATIONAL

 

Istoria stilului Wado Ryu, primul stil japonez de karate, începe 01.06.1892 în oraşul Shimodate, provincia Ibaragi din Japonia o dată cu naşterea celui ce a fost marele maestru Hironori Uhtsuka.

 

Născut într-o veche familie de samurai acesta a primit conform tradiţiei o educaţie specifică.

 

Încă din copilărie era îndrăgostit de povestile cu samurai pe care i le spunea tatăl său Tokuiro Ohtsuka, care era doctor, dar şi unchiul său Chojiro Ebashi care era un respectat samurai luptător.

 

În 1897, la numai 5 ani, a început să practice Jiu Jitsu cu tatăl şi unchiul său. La 13 ani începe să studieze Shindo Yoshin Ryu Jujitsu (o tradiţională artă marţială Japoneză din care s-a născut Judo-ul modern) cu Shinzaburo Nakayama Sensey, marele maestru al acestui stil (1906-1910) dar şi instructor de Kendo. Esenţa acestei arte fiind flexibilitatea, mişcările naturale graţioase şi fără forţă de ieşire în afara atacului.

 

Continuă să practice Shindo Yoshin Ryu Jujitsu şi în timp ce era student la Universitatea Waseda, între anii 1910-1917. În acelaşi timp studiază diferite stiluri de jujitsu (Atemi Kempo). În 1917 H.Ohtsuka începe să lucreze la Banca Kawasaki, an în care îl cunoaşte pe O-Sensey Morihei Ueshiba cu care studiază şi a cărui prietenie îl influenţează şi-l determină să ia hotărîrea de a se dedica numai artelor marţiale.

 

La numai 30 de ani, la 1 iunie 1922, H. Ohtsuka a fost ridicat la Menkyo-Kaiden - cel mai înalt grad în Shindo Yoshin Ryu şi desemnat ca fiind succesor al maestrului său şi conducătorul stilului Shito Yoshinryu.

 

In aceeiaşi lună Ministerul Educaţiei îl invită pe Gichin Funakoshi Sensey să demonstreze la Festivalul Sporturilor din Tokyo stilul său de Karate Okinawaian (Tode).

 

După demonstraţie Ohtsuka îl vizitează de multe ori pe Funakoshi Sensey ocazii cu care discută difrerite aspecte ale Karate-ului . Începe să înveţe şi arta Okinawa-te, cu un entuziasm care il împresoineză pe Funakoshi Sensey. Cu acesta studiază Kata şi tehnicile Okinawaiene.

 

În căutările sale de a cunoaşte, înţelege şi aplica tehnicile de karate, Ohtsuka începe să practice kata şi cu Mabuni Sensey, fondatorul de mai tîrziu al stilului Shito Ryu cu Jigoro Kano fondatorul Judo-ului dar şi cu legendarul maestru Okinawaian Choki Motobu Sensey. La iniţiativa lui Jigoro Kano concepe un sistem de antrenament cu partener pe care îl experimentează cu Funakoshi Sensey .

 

Obsevînd că în realitate blocajele şi tehnicile din katas-urile tradiţionale Okinawaiene nu pot fi puse în aplicare în lucrul cu partener, Ohtsuka sensey începe să combine în luptă tehnicile din artele marţiale okinawaiene şi japoneze cu cele din jujitsu şi kendo. Modifică şi kata-surile. Aceste tehnici erau lucrate cinci-şase ore pe zi individual dar şi cu partener (Yakusoku-Kumite).

 

Iniţiază lupta cu partener ca formă de antrenament, care se desfăşura full contact şi cu armură de kendo. Toate acestea duc la ascuţirea relaţiilor dintre Ohtsuka şi Funakoshi.

 

Legătura strînsă dintre Shaolin-ken şi Kempo precum şi puternica influenţă pe care Shaolin ken o avea asupra Ryukyu Jitsu a făcut ca numai după un an Hironori Ohtsuka să devină maestru la Funakoshi şi asistent al acestuia la “Kenkyukai”.

 

După numai cîţiva ani toţi budaka din Japonia erau de părere că H. Ohtsuka era cel mai bun maestru de karate, chir mai bun decît Funakoshi .

Chinestezist şi terapeut a studiat ani de zile mişcările bătrînilor începînd cu anul 1925 cănd începe să practice medicina tradiţională ca şi tatăl său. Cu precădere aplică medicina tradiţională în tratametul accidentelor din artele marţiale, fapt ce îl pune în legătură directă cu multe şcoli de arte maţiale din Japonia.

Din 1927 s-a consacrat activităţii de maestru Shindo(shinto)Yoshin Ryu Jiu jitsu.

 

Pînă atunci antrenamentul era structurat în esenţă pe studiul îndividual în ki-hon şi kata. Aceste antrenamente erau făcute de maeştrii individual cu discipolii, fiind secrete.

 

Considerînd că această artă nu trebuie să fie ţinută secrertă şi că trebuie practicată cu partener a continuat să dezvoltate Yakusoku kumite. Concepe Ohio kumite, Kihon kumite, Sambon kumite, Idori, Tanto Tori, Tachi Tori - forme de antrenament de luptă tip kata, care au inclus partenerul şi armele şi care înglobau esenţa tuturor tehnicilor experimentate pînă atunci. Toate acestea au fost incluse ulterior înviitorul stil.

 

Avînd o idee proprie asupra modului în care trebuiesc executate tehnicile, H. Ohtsuka s-a despărţit de Funakoshi şi şi-a întemeiat propria şcoală.

 

Deschide primul club universitar din Tokyo (1927). Urmează deschiderea de Dojo-uri în toată Japonia.

 

Zilnic practica meditaţia Zen concentrîndu-se pe respiraţie şi pe eliberarea minţii.

 

În 1929 Ohtsuka Sensey devine membru al Federaţiei Japoneze de Arte Marţiale.

 

Anul 1934 a fost anul recunoaşterii Wado Ryu Kararte ca stil independent odată cu infiinţarea “Dai Nipon Karate Shinko Klub”.

 

În anul 1938 Ohtsuka Sensey a fost avansat la rangul de “Renshi-go “.

 

În 1 aprilie 1939 Hironori Ohtsuka, după o demonstraţie magnifică a stilui său în faţa Federaţiei Japoneze de Arte Marţiale, a înscris la “Dai Nippon Budoku Kai “ stilul său sub numele de “Wado– Ryu” - Calea Păcii, Calea liniştii, stil ce cuprindea 36 de procedee tehnice şi 18 kata.

 

Mişcările circulare au fost preluate de H.Ohtsuka în forma originală de la vechiul Kempo chinezesc. Wado Ryu preia numeroase elemente de la vechiul Bushido, Kendo şi Jiu Jitsu japonez cum sunt întoarcerile, eschivele, diferite moduri de a sta. Prin aceasta este puternic influenţat acest stil de arta veche de luptă japoneză. H. Ohtsuka este inventatorul loviturii în relaxare. Aşa se explică şi marile deosebiri care există intre Wado ryu şi celălalte stiluri tradiţionale, făcîndu-l unic.

 

În următorii ani Wado Ryu karate a continuat să se dezvoltate, numeroase dojo-uri deschizîndu-se în universităţi, iar Ohtsuka sensey a fost recunoscut pe plan mondial.

 

În anul 1942 a fost avansat primind titlul de “Kioshi-go”.

 

În 1943 Tatsuo Suzuki a început să practice Wado Ryu karate.

 

În 1944 Ohtsuka Sensey a fost numit Instructor şef de karate al Japoniei, iar în 1945 Wado Ryu este renumit “Zen Nippon Karatedo Renmei”.

 

În 1952 Ohtsuka Sensey concepe regulamentul de luptă cu partener pe care îl încorporează în sistemul stilului. Este astfel primul stil de karate care adoptă sistemul competiţional, sistem adoptat ulterior şi de celelalte stiluri moderne de arte marţiale.

 

În aceeiaşi perioadă Ohtsuka Sensey fondează “Wado Ryu Karatedo Renmei Federation“, fiind deasemenea membru fondator al Kokusai Budoin (Internaţional Martial Arts Federation ) şi director al ”Japan Classical Martial Arts Promotion Society ”. (Societatea de promovare a artelor marţiale clasice japoneze ).

 

În 1947 Teruo Kono a început să practice karate, dar abia din 1951 cu Ohtsuka Sensey. Teruo Kono a cîştigat în 1955 primul Campiont al Japoniei de Wado Ryu karate.
În 1963 Ohtsuka cu trei dintre elevii săi Arakawa, Suzuki şi Takashima a pornit şă cucerească Europa şi
America. Demonstraţiile au făcut ca stilul Wado Ryu să fie cunoscut şi să înceapă a fi practicat în Europa şi America.

 

În 1964 a fost creată All Nippon Karate Federation.

 

În anul 1965 Teruo Kono – 6 dan şi Tatsuo Suzuki – 6 dan s-au stabilit în Europa.

 

În 1966 Împăratul Hirohito l-a avansat pe Ohtsuka Sensey la “Kun Goto Suokuo jujitsu Shuo”.

 

În 5 iunie 1967 denumirea a fost schimbată în Wado Kai.

 

Pentru meritele sale în 1967 Guvernul Japoniei i-a decernat medalia”SHIJU HOOSHO”.

 

Federaţia Internaţională de Arte Marţiale, printr-un membru al familiei Imperiale l-a avansat la rangul de Hanshi - 10 Dan.

 

Familia Imperială l-a onorat cu titlul de Shodai Karate – Do Meijin Judan.

 

Ohtsuka Sensey a continut să fie profesor activ pînă la moarte (19 ianuarie 1982) îar despre longevitatea sa spunea “Nu mă gîndesc niciodată la trecut, mă concentrez la prezent şi trăiesc pentru viitor “

 

H. Ohtsuka a fost singurul purtător al titlului de Meijin din istoria karatelor.

 

In prezent stilul vado ryu se practica pe urmatoarele directii :

 

1. Japan Karatedo Federation Wado-Kai, organizatia internationala sustinuta de guvernul japonez, condusa de Yoshito Kondo, care joaca un rol important in WKF. ( In acest moment cea mai puternica si cea mai numeroasa oeganizatie de wado )

2. International Federation of Wado-Ryu Karate-Do Organizations, organizatia internationala particulara fondata si condusa de Grand Master Hironori Ohtsuka II, fiul intemeietorului stilului.

3. Wado International Karate-Do Federation (WIKF) organizatia internationala particulara fondata si condusa de Tatsuo Suzuki 8th Dan Hanshi

 

ISTORIA WADO-RYU LA NIVEL NATIONAL 

 

Inainte de 1989 Wado Ryu s-a practicat in Sibiu, Dr Tr Severin , Bucuresti si Tulcea. In Romania practicarea oficiala a stilului incepe dupa 1990. In 1990 se stabileste primul contact românesc cu sensei Teruo Kono 8 Dan Hanshi - Presedinte al Federatiei Europene de Wado-Kai. Este momentul in care se începe efectiv studiul Wado-Ryu Karate sub conducerea directa a marelui maestro Teruo Kono. In 1991 o delegatie oficiala reprezinta România la Federatia Europeana de Wado-Kai în vederea afilierii. In 1992 ia fiinta Liga Româna de Wado-Kai al carei presedinte este Catalin Dan Puicea..

 

In 1993 România este afiliata la Federatia Europeana de Wado-Kai . Tot atunci delegatia formata din Catalin Dan Puicea, Radu Gavrila si Sandu Dimofte, stabileste si primele legaturi cu JKF Wado Kai, precum si cu federatiile Wado Kai din Germania, Olanda, Macedonia, Yugoslavia, Elvetia, Ungaria, Bulgaria, Franta, Anglia, Irlanda. Dupa afilire, incepand cu anul 1993, sportivii wado participa la Campionatele Europene atat la kumite cat si kata la Nurenberg, Amsterdam, Belgrad, Budapesta, St Gallen,  Echipa de kata a Romaniei fiind Campiona Europeana Karate Wado in 1996 la Budapesta - Ungaria si Vicecampiona Europeana Karate Wado in 1997 la St. Gallen - Elvetia).

 

In 2003, trei cluburi din Romania afiliate la FRKM (CS Grifonis Wado Kai din Dr Tr Severin, CS Teruo Kono din Craiova si CS Ikueuikan Bucuresti), devin membri ai JKF Wado-KaiJapan (Japan Karate Federation).

 

In 2004 JKF Wado Kai stabileste Headquater pentru Romania. 

 

In 2005 un numar de 4 sportivi din Romania au participat la World Wado Cup in Tokyo.

 

In toţi acesti ani antrenorii si sportivii wado au participat atat in tara cat si in strainatate la 2-3 seminarii anuale de pregarire cu cei mai mari maeştri al stilului Wado Ryu din lume:

- Teruo Terukazu Kono Hanshi - 8 dan Wado Ryu, 8 dan Shinto Yshinryu Jiu Jitsu Kempo (forma veche de wado ryu);

- Toru Arakawa – 8 dan Wado Ryu Hanshi (Secretar General al Federaţiei Japoneze de Karate );

- Dr. Hideho Takagi – 8 dan Wado Ryu – Hanshi;

- Hideya Maki – 8 dan Wado Ryu;

- Yoshi Ywasaki – 7 dan Wado Ryu - Kioshi (Instructor şef al “Wado-RyuAcademy” Irlanda de Nord);

- Suzu Imai – 7 dan Wado Ryu – Renshi;

- T. Kohata – 7 dan Wado Ryu – Directorul direcţiei relaţii internaţionale al J.K.F.Wado kai;

- Seiji Nishimura – 7 dan Wado Ryu (Antrenor al lotului naţional al Japoniei);

- F. Sugasawa – 7 dan Wado Ryu – Kioshi, instructor al “Wado-RyuAcademyAnglia;

- Koji Okumachi 6 dan;

- Masimo Di Luigi - 6 dan Wado Ryu – Italia;

- Dimce Iankovski - 6 dan Wado Ryu;

- Cedomir Sasdovski - 6 dan Wado Ryu (Antrenorul lotului Wado kai Macedonia);

- Atanas Filopovski - 6 dan Wado Ryu;

- Branko Radovanovici - 6 dan Wado Ryu (Preşedinte Wado Kai Macedonia )

au fost ceilalţi maeştrii Wado cu care am avut onoarea de a fi făcut numeroase stagii (antrenamente) tehnice de pregătire .

 

 

 Departamentul de Karate Wado-Ryu:       

      Departamentul de Karate Wado-Ryu s-a infiintat in data  17.12.1997, cand a avut loc Adunarea Generala de constituire a Federatiei Romane de Karate Modern. În cadrul Departamentului de Karate Wado Ryu se practică toate variantele stilului, neexistând comisii separate pentru variante de stil.

      

 Conducere: 
 
Sef DKWado-Ryu Vicepresedinte FRK:   
Dan PUICEA
 
 
Sef Comisie de arbitrii:
Ion POPA
 
Comisia de antrenori:
 
Dan PUICEA
 
Nukina NOBUIUKI
 
 
Organizator competitii:
Radu GAVRILA
 
  
 Organizare competitii nationale:
 

      Competitiile nationale in cadrul departamentului sunt organizate anual pentru toate categoriile de varsta astfel:

 

Campionatul National pentru minicadeti, cadeti, juniori  si seniori cu 2 probe de competitie : Kata si Kumite, individual si echipe;

Campionatul National pentru copii si tineret cu 2 probe de competitie : Kata si Kumite, individual si echipe;

  

Cupa Romaniei pentru copii, minicadeti, cadeti, juniori, tineret si seniori cu 2 probe de competitie : Kata si Kumite, individual si echipe.

Cluburi afiliate la Departamentul de Karate Wado-Ryu
       
  Denumire Anul afilierii Localitate
1 ASOCIATIA C.S. IKUEIKAN  afiliat in anul 2003 BUCURESTI
2 C.S. TERUO KONO CRAIOVA afiliat in anul 2003 CRAIOVA
3 ASOCIATIA CLUB STIINTA DR.TR.SEVERIN afiliat in anul 2001 DR.TR.SEVERIN
4 C.S. GRIFONIS WADO KAI afiliat in anul 2001 DR.TR.SEVERIN
5 C.S. KARATE WADO-RYU FUDO-SHIN TULCEA afiliat in anul 2003 TULCEA
6 ASOC. CS. KOKKI afiliat in anul 2012 CORNU
7 ACS  RENKIKAI afiliat in anul 2012 DR.TR.SEVERIN
8 ACS ALPHA TRAINING
afiliat in anul 2017 BUCURESTI

                  LISTA CENTURI NEGRE:

        Departamentul de Karate Wado-RYU

 

 

6 DAN
CATALIN DAN PUICEA WDR 040
   
5 DAN
NUKINA NOBUIUKI *
   
4 DAN
GAVRILA RADU WDR 034
PERIANU VASILE WDR 044
   
3 DAN
AMZULESCU OCTAVIAN WDR 031
DIMOFTE ALEXE WDR 035
DOBRESCU GABRIEL WDR 039
OBITENSCHI COSMIN WDR 046
POPA ION WDR 038
POPESCU LAURA IRINEL WDR 032
   
2 DAN
CRISTINA SORIN *
FELEA ROXANA WDR 045
MIREA RADU IULIAN WRD 029
MIREA TEODOR MIHAI WRD 030
PIRVULESCU MARIUS NICUSOR WDR 020
PREDOI COSMIN MARIUS  WDR 047
PUICEA ADNRA GABRIELA WDR 021
   
1 DAN
CIOCHINA ION GABI WDR 004
CHIRITA LARISA *
CUCERAVE FLORIN WDR 027
DIMOFTE ANA MARIA WDR 037
DRAGOMIR MARIUS *
GRADEANU VASILE FLAVIAN *
MALATOV VLADIMIR WDR 017
MAXIM VICTOR WDR 008
OPRISAN ALEXANDRU *
PATRULESCU ALBERTO WDR 007
PIELE IULIAN  WDR 001
POPESCU GHEORGHE WDR 026
POPESCU LIVIA WDR 023
POTCOVARU IONUT WDR 028
PUICEA ALEXANDRU EUGEN WDR 043
PUP DRAGOS WDR 048
SERBAN ANDREEA DENISA WDR 042
STAN GEORGIAN *
STAN MARIA WDR 013
STOCHITA MADALIN  WDR 041
TENEA MIREL WDR 024
TENEA NICUSOR WDR 018
TUNA MADALIN WDR 049
TURLICA GHEORGHE *
UNGUREANU GABRIEL TRAIAN *